Veelgestelde
vragen?

Veel gestelde vragen?

Welk weer moet het zijn om te gaan ballonvaren?

Het weer is steeds een moeilijke factor, Up Ballooning volgt dagelijks het weer op, je kan som een dag op voorhand nog niet bepalen op het toch te varen is of niet.
Je laat best de meteo over aan ons. Dit gaat je kans op varen vergroten. De piloten van Up nemen steeds zelf hun beslissing we willen niemand dwingen om te vaten. De beslissing is steeds van piloot tot piloot verschillend.

Wanneer vinden ballonvaarten plaats?
Als voorbereiding op iedere vaart vraagt de piloot de weersvoorspellingen op. Indien de weersomstandigheden niet goed zijn wordt er niet opgestegen. Risico’s worden niet genomen. Een luchtballon is immers totaal afhankelijk van de wind. Zo mag het niet te hard waaien, want dan wordt de ballon moeilijk controleerbaar. Geen wind is ook geen goede zaak. Want stel je voor dat de ballon stilvalt boven bos of stad en het gas is bijna op. Voorts moet de zichtbaarheid goed zijn. Dan kun je voluit genieten van het uitzicht. Er wordt ook niet gevaren bij regen of kans op onweer.
Hoe kan je varen met de luchtballon?
Dit hangt af van de wind omstandigheden van de dag. Gemiddeld varen we een 15 km in vogelvlucht. Bij teweinig wind kan het zijn dat de vaart word afgelast omdat we gaan kwalitative vaart kunnen geven.
Hoe hoog vaart een luchtballon?

De luchtvaartreglementering schrijft ons per gebied een bepaalde maxilaale hoogte voor. In Belgie is dit rond de 2500ft a 3500ft. Hoger kan, maar dan moeten we tijdens de vaart toestemming vragen aan de berkeersleiding in Brussel.

Wat als de ballonvaart niet doorgaat?

Indien op de afgesproken dag de weersomstandigheden ontoereikend zijn wordt onmiddellijk in onderling overleg met de passagiers een nieuwe datum afgesproken.

Ben ik verzekerd tijdens de ballonvaart?

Je hoeft zelf geen verzekering af te sluiten. Al onze passagiers zijn gedurende de vaart degelijk verzekerd. Onze polis biedt de meest ruime dekking op de markt. Ballonvaren is helemaal niet gevaarlijk.

Hoelang duur een ballonvaart?

Een ballonvaart bij Up Ballooning zal minstens 1u duren. Het gehele avontuur (Uur afspraak tot verlaten landingsterrein) duurt ongeveer 3,5uur.

Heb je hoogtevrees in een luchtballon?

Neen! Eenmaal we los van de grond zijn heb je geen contact meer met de grond en ervaar je niet het gevoel van hoogtevrees. Wist je dat veel ballonvaarders zelf hoogtevrees hebben? Maar ze doen niets liever dan met de ballon te gaan varen op grote hoogtes!

Wanneer weet ik of de geplande ballonvaart doorgaat?

Voor een avondvaart bellen we je tussen 13 uur en 14 uur. Voor een ochtendvaart bellen wij de avond ervoor. Vroeger kunnen we niet afspreken daar wij pas definitief beslissen op basis van de laatste meteogegevens.

Is het windstil in een luchtballon?
Is het koud in een luchtballon? … Doordat de luchtballon meevaart met de wind is het in de mand windstil. Daarnaast geeft de brander ook nog extra warmte af. Zo is er in de ballonmand altijd een aangename temperatuur.
Welke kledij trek ik aan voor een ballonvaart?

In een ballonmand is het niet kouder dan op de begane grond, ook niet tijdens de winter. Sportieve vrijetijdskledij, alsof je een natuurwandeling gaat maken, is het meest geschikt voor een avontuur met de ballon. In de zomer verkies je best een paar stevige schoenen, terwijl in de winter en bij ochtendvaarten laarzen het meest aangewezen zijn. Voor dames zijn hoge hakken uit den boze. Ook een petje of hoedje zijn geen overbodige luxe.

Mag in foto's nemen vanuit een luchtballon?

Dit is sids enige tijd reeds toegelaten. We raden wel aan om fototoestellen en camera’s gsm’s veilig op te bergen. Het is steeds mogelijk dat er bij een “sportieve” landing goederen beschadigd geraken.

Is roken toegestaan in een luchtballon

Roken tijden het ballongebeuren is niet toegestaan.

Hoe instappen in luchtballon?
Gebruik bij het instappen van de luchtballon mand de opstapgaten aan de zijkant of de achterzijde van de mand. Ga nooit aan de voorzijde van de mand staan. In de mand kunt u zich vasthouden aan de touwlussen aan de binnenzijde. Raak nooit gasslangen of bedieningslijnen van de luchtballon aan.
Wat als ik hoogtevrees heb tijdens de ballonvaart?

Mensen met hoogtevrees stappen misschien met een klein hartje in de ballon, maar hoeven niet bang te zijn. De eerste vijf minuten doen misschien wat vreemd aan, maar dat is voor iedereen zo. Nadien geniet je net als je medepassagiers met volle teugen van het speciale gevoel dat ballonvaren geeft en van het magnifieke uitzicht. meteogegevens.

Wat is een volgwagen?

Voor de groepsvaarten vragen we om steeds om eigen vervoer te voorzien. Een volgwagen is een persoon die u brengt naar de locatie van opstijgen en heel de vaart volgt. Of iemand die u kan oppiken op de plaats van de landing. En busje of taxi behoord ook tot de mogelijkheden.

Georganiseerd transport van personen over de weg, moet aan heel wat wetgeving voldoen. Elk ballonbedrijf in België dat vervoer na de vaart aanbied op zijn site is niet in orde met de wetgeving!! Je ben bij hun niet verzekerd indien er een ongeval zou gebeuren op de weg.

Veiligheid

Ballonvaren met Up Ballooning is absoluut veilig. Up Ballooning is een erkend operator door EASA Decl853.002 en voldoet aan hun eisen.
Meestal vaart Christof zelf zijn passagiers zo garandeert hij u zijn ervaring en zijn professionele aanpak van de vaart. We beschikken over een commerciële ballonvaartvergunning volgens EASA om zowel dag- als nachtvaarten uit te voeren. Een EASA vergunning staat garant voor een regelmatige; opleiding, bijscholing en check-ups. Onze luchtballonnen worden ook gekeurd volgens de EASA-richtlijnen (European Aviation Safety Agency).

De ballonnen waarmee we varen zijn uitgerust met:
Een transponder met Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B). Dit is een coöperatief systeem voor luchtverkeersleiding en aanverwante toepassingen. Met ADS-B uitgeruste luchtballon zenden periodiek hun positie en andere informatie aan grondstations en naburige vliegtuigen die met ADS-B zijn uitgerust
Een luchtvaartradio met 8.33 khz spacing.
Luchtvaart GPS met de recente kaarten met hoogspanningen en winmolens en andere obstakels die je met de luchtballon tegen komt
Nacht verlichting om ook ‘s nachts te kunnen varen met een luchtballon

Dit laat ons toe om op een veilige, gecontroleerde manier te varen. Als ook in gecontroleerde zones in de buurt van een luchthaven (Behalve: Zaventem, Charleroi en Oostende) te varen.

Nog vragen?

We helpen je graag.

+32 496450604

info@upballooning.be