Veilige ballonvaart, veel gestelde vragen
Vragen over je ballonvaart?
Welk weer moet het zijn om te gaan ballonvaren?
Je laat best de meteo over aan ons. Dit gaat je kans op varen vergroten. De piloten van Up nemen steeds zelf hun beslissing we willen niemand dwingen om te vaten. De beslissing is steeds van piloot tot piloot verschillend.
Wanneer vinden ballonvaarten plaats?
Hoe ver kan je varen met de luchtballon?
Dit hangt af van de wind omstandigheden van de dag. Gemiddeld varen we een 15 km in vogelvlucht. Bij te weinig wind kan het zijn dat de vaart word afgelast omdat we gaan kwalitatieve vaart kunnen geven.
Hoe hoog vaart een luchtballon?
De luchtvaartreglementering schrijft ons per gebied een bepaalde maximale hoogte voor. In België is dit tussen de 500ft en 2500ft (800meter) Hoger kan, maar dan moeten we tijdens de vaart toestemming vragen aan de verkeersleiding in Brussel.
Wat als de ballonvaart niet doorgaat?
Ben ik verzekerd tijdens de ballonvaart?
Je hoeft zelf geen verzekering af te sluiten. Al onze passagiers zijn gedurende de vaart degelijk verzekerd. Onze polis biedt de meest ruime dekking op de markt. Ballonvaren is helemaal niet gevaarlijk.
Hoelang duur een ballonvaart?
Heb je hoogtevrees in een luchtballon?
Neen! Eenmaal we los van de grond zijn heb je geen contact meer met de grond en ervaar je niet het gevoel van hoogtevrees. Wist je dat veel ballonvaarders zelf hoogtevrees hebben? Maar ze doen niets liever dan met de ballon te gaan varen op grote hoogtes! Ballonvaren is heel veilig!
Wanneer weet ik of de geplande ballonvaart doorgaat?
Is het windstil in een luchtballon?
Welke kledij trek ik aan voor een ballonvaart?
Mag in foto's nemen vanuit een luchtballon?
Is roken toegestaan in een luchtballon
Roken tijden het ballongebeuren is niet toegestaan. Een veilige ballonvaart kunnen we anders niet garanderen.
Hoe instappen in luchtballon?
Gebruik bij het instappen van de luchtballon mand de opstapgaten aan de zijkant of de achterzijde van de mand. Ga nooit aan de voorzijde van de mand staan. In de mand kunt u zich vasthouden aan de touwlussen aan de binnenzijde. Raak nooit gasslangen of bedieningslijnen van de luchtballon aan. Je piloot zal je steeds een uitgebreide briefing geven om zo een veilige ballonvaart te garanderen. Volg zijn instructies goed op.
Wat als ik hoogtevrees heb tijdens de ballonvaart?
Wat is een volgwagen?
Georganiseerd transport van personen over de weg, moet aan heel wat wetgeving voldoen. Elk ballonbedrijf in België dat vervoer na de vaart aanbied op zijn site is niet in orde met de wetgeving!! Je ben bij hun niet verzekerd indien er een ongeval zou gebeuren op de weg.
Veiligheid tijden een ballonvaart.
Ballonvaren met Up Ballooning is absoluut veilig. Up Ballooning is een erkend operator door EASA Decl853.002 en voldoet aan hun eisen.
Meestal vaart Christof zelf zijn passagiers zo garandeert hij u zijn ervaring en zijn professionele aanpak van de vaart. We beschikken over een commerciële ballonvaartvergunning volgens EASA om zowel dag- als nachtvaarten uit te voeren. Een EASA vergunning staat garant voor een regelmatige; opleiding, bijscholing en check-ups. Onze luchtballonnen worden ook gekeurd volgens de EASA-richtlijnen (European Aviation Safety Agency).
De ballonnen waarmee we varen zijn uitgerust met:
Een transponder met Automatic Dependent-Surveillance-broadcast (ADS-B). Dit is een coöperatief systeem voor luchtverkeersleiding en aanverwante toepassingen. Met ADS-B uitgeruste luchtballon zenden periodiek hun positie en andere informatie aan grondstations en naburige vliegtuigen die met ADS-B zijn uitgerust
Een luchtvaartradio met 8.33 khz spacing.
Luchtvaart GPS met de recente kaarten met hoogspanningen en winmolens en andere obstakels die je met de luchtballon tegen komt
Nacht verlichting om ook ‘s nachts te kunnen varen met een luchtballon
Dit laat ons toe om op een veilige, gecontroleerde manier te varen. Als ook in gecontroleerde zones in de buurt van een luchthaven (Behalve: Zaventem, Charleroi en Oostende) te varen.